14. 4. 2009

OpenOffice - odstranění překážek v používání

Je to již druhý rok co ve firmě NUTREND naprosto drtivá většina lidí používá OpenOffice, ale stále se najdou obchodní partneři, kteří mají problém s otevíráním dokumentů ODF či ODS.

Není naškodu si připomenout, že formát ODF je standartním ISO formátem, tudíž je chyba na straně Windows, které lidem ulehčí práci, ale neobsahují prohlížeče pro všechny standarty. Přitom by je tam šlo přidat např. pomocí služby windows update.

Zajímavé také je, že ač není zatím ve Windows implementována možnost otevírat PDF, tak si na to nikdo nestěžuje, ale u ODF mu to vadí?

Nejjednodušší možností, jak daný problém vyřešit, je instalace volně dostupné verze OpenOffice a podle tohoto návodu s obrázkama nebo následujícího videa. Zvládne i skutečný začátečník.



Další možností je exportovat soubory do formátu PDF, proti kterému většina zákazníků nemá námitek, ale hodí se pouze ke čtení.



Poslední je možnost ukládat soubory do obvyklých formátů DOC, XLS. Aby jste na to nemuseli pokaždé myslet, je vhodné tuto volbu přednastavit. Pokusí se Vás navést pomocí následujícího videa.



Klikněte na Nástroje -> Volby -> Načítání, ukládání -> Obecné. V Standartní formát souboru a nastavení ODF vyberte nasledující typy dokumentu:
Textový dokument a Vždy ukládat jako... Microsoft Word 97/2000/2003,
Sešit a Vždy ukládat jako... Microsoft Excel 97/2000/2003,
Prezentace a Vždy ukládat jako... Microsoft PowerPoint 97/2000/2003

Žádné komentáře:

Okomentovat

K vkládání komentáře se můžete přihlásit bez registrace pomocí OpenID na Seznam.cz