17. 3. 2009

routerstation s openwrt

Díky spolupráci s technickým oddělením firmy KRI, která poskytuje bezdrátové připojení v Olomouci vám mohu představit zařízení RouterStation. Podobně jako Tucnak.org patří k firmám, které svoje daně nepřevedou někam za hranice jako velcí nadnárodní poskytovatelé O2, Tmobile a pod.

Co se týče technické specifikace, tak je to vícevrstvý plošný spoj zapájený z obou stran, osazený 680MHz MIPS 24K procesorem, 16MB Flash diskem, 64MB RAM operační paměti, 3 mini-PCI sloty, 3x 10/100 ethernet konektory a piny pro USB 2.0 konektor. Verze RouterStation Pro má 4-Port Gigabit Ethernetové porty , 256MB RAM, plnohodnotný konektor USB2.0 a RS232/dB9.

Co se týče software, tak je dodávaný s předinstalovanou linuxovou distribucí openwrt, která se specializuje na různé wifi zařízení s minimálními hw nároky. Poměr cena(ne zdarma, ale opensource)/velikost/funkčnost je asi nejlepší co jsem zatím viděl. Žádné zbytečnosti, dalším moduly jen pokud je třeba.

V základní konfiguraci se přihlásíte jen pomocí SSH jako "root" s heslem "ubnt" na IP 192.168.1.20, ale díky návodu dovozce na i4wifi lze doplnit i grafickou nádstavbu X-wrt, což je ovládání a nastavování kofigurace pomocí www stránek a formulářů. To už je přeci jen trochu lepší rozhraní než příkazová řádka. Ale bohužel ne vše funguje podle plánů..

Proti původnímu návodu bylo potřeba aktualizovat cesty k instalačním souborům z 8.09_RC1 na 8.09, která je již stabilní. Podařilo se mi připojit a vyslechl jsem si i zajímavou přednášku o možnostech USB portu nejen na tomto zařízení, např. disku na data (mp3, filmy, software.. samozřejmě legální), bluetooth a dokonce usb zvukovku, takže rovnou můžete do reproduktoru pouštět stream z last.fm. Osobně by se mi líbilo otestovat zda na takto rychlém procesoru již nepojede také video z web kamery.



Následně jsem do routeru vložil kartu TL-WN562AG s Atheros 5006X (802.11a/b/g). Kartu systém sice nadetekoval, ale zato jsem nebyl schopen téměř žádného spojení, ani pár metrů na stole s ZyXel ZyAIR AG-220 - (802.11a/b/g). Zkusím se zaměřit na anténní část obsahující JC-217UF GentleBOX - outdoor box s 17 dBi anténou 5 GHz, do které padla karta jako ulitá, narozdíl od podobného kousku série RB433. Dokonce díky instalaci openwrt linuxu by mohl být systém, podobně jako WRAP, spravovatelný pomocí ISPADMINem, stejně jako nejlehčí verze wispstation.

Update 2010-05-22: Nový firmware http://netshe.stasoft.net/ a další z http://www.ubnt.com/wiki/index.php?title=RouterStationChallenge

Žádné komentáře:

Okomentovat

K vkládání komentáře se můžete přihlásit bez registrace pomocí OpenID na Seznam.cz