28. 2. 2010

Největší hlod měsíce

Myslel jsem že vrcholem budou dvě anonymní SMS. V první zprávě bylo naznačeno že si z někoho nemám dělat prdel, jinak by se mi něco mohlo stát a ve druhé že to (bez bližší specifikace) nemám dělat, když na to nemám. Pravděpodobně si tím odesílatel léčil zlost, že se na něho nedostává čas. Zřejmě mu nedošlo, že většinou čas nemají ti, co něco umí. Došli totiž právě v době, kdy jsem pro zaměstnavatele úspěšně dokončoval časově poměrně náročný projekt na programování a SQL databáze a na který by zmíněný pisatel neuměl ani udělat analýzu, pokud vůbec ví, co to je. Zmíněná úprava ušetřila hodně lidem hodně práce a je mi líto toho chudáka který si myslí, že celý svět se točí jenom kolem něj. Ale asi není bohužel jediný.

Šokoval mě však email od klienta zaslaný v neděli 28.8 v 17:45 tedy 6 hod před termínem splnění:
Současná rychlost internetu se pohybuje na úrovni 800Kb/s. Což je rychlost neadekvátní vynaloženým prostředkům.To doufám chápete.
Buď signál povýšíte na úroveň,kterou poskytuje konkurence,nebo přineste nazpět částku 2400,-Kč
Samozdřejmě že Vám vrátím anténu a sporadicky funkčí routr. Doufám že moje rozezlení chápete a podniknete kroky k nápravě do 1.3.2010.
Pohled na věc z mojí strany: Vaše vynaložené náklady s přechodem na novější anténu byly 0 Kč, protože jsem po Vás nic nechtěl, jen zaplatit běžný měsíční paušál a cenu za domácí wifi router. Vaše současná rychlost je 2x větší, než byla ta předchozí a jak jste si sami změřili, tak lze stáhnout 5 GB za den (tj. cca 1DVD v plné kvalitě), pokud nevyužijete větší rychlosti na stahování přes noc. Signál je 5x stabilnější než byl před tím (internet mu de facto šel tak dvě hodiny denně) v místě, kde zmiňovaná konkurence nemá ani danou technologii nasazenou. I kdyby měla, pořizovací náklady jsou nejémeně 2000Kč zařízení a 1000Kč aktivace (vstupní poplatek). Platí nejmenší možný tarif za 200Kč, přičemž konkurence kterou vyhrožuje je občanské sdružení, které faktury vystavovat nemůže a na danou cenu se dostali jen tak, že neplatí daně ze kterých jeho děti chodí do školy. Router může být vadný, ale má stolní PC, takže mu ve využívání rychlejšího internetu vadí maximálně jeho pohodlí. Reklamaci mi zadal v neděli a vyřešení očekává do zítra. Kdybych to vzal z druhého extrému, tak něco o 30 dnech zákonné lhůtě asi nikdy neslyšel. Bežně se snažím ovšem normálním klientům vyjít vstříc. Pokud mu odpověď zašlu mailem zpět, dostanu akorát hlášku "Mailbox disk quota exceeded". Protože má plnou schránku, tak mu zpráva nemůže dorazit. Pokud bych měl srovnat srovnatelné, tak nejlevnější tarif za 250 nabízí konkurence za 1000Kč aktivaci + 600Kč/hod práce 2 techniků a garantovaná rychlost je 1/30 z 1Mbit. Druhá nabídka je za 280Kč a cena instalace je 1080kč, ve ceně je zahrnuta základní anténa (do 1000m od vysílače, při větší vzdálenosti je doplatek cca 500-1490kč dle použité antény), zařízení, 10m kabelu od antény k zařízení, 10m UTP kabelu k propojení PC se zařízením. Dále pak nastavení PC a hodina a půl práce technika. Většinou u nich nad dotazama typu proč netiskne tiskárna strávím i více jak 3 hodiny navíc, které neúčtuji. U žádného routeru jsem nenašel že by výrobce garantoval jaký bude mít dosah ve volném prostranství, natož v budově bez přímé viditelnosti.

Proboha lidi, vzpamatujte se. Co děláte za profese, že si myslíte, že optiku ke každému bytu Vám dodají zítra a namontují na počkání? Uvědomte si, že taky existuje něco jako počasí, svátky a zábava, ale i starosti o rodinu a další věci! A že i ten internet dělají jenom lidi, kteří se musí najíst, a pokud něco mají opravit, tak musí mít čím a kdy. Ač dělám věci jak nejlépe umím, neznamená to že si automaticky myslím, že jsou bezchybné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

K vkládání komentáře se můžete přihlásit bez registrace pomocí OpenID na Seznam.cz