1. 5. 2011

Jitsi - ICQ bez spamů a náhrada za Skype

Při hledání vhodného SIP klienta pro můj VoIP účet u fayn.cz jsem narazil na program Jitsi a vidím v něm potenciální řešení několika problémů. Skype je jednoduché na použití, ale z mobilu se na skype nedovoláte. Na ICQ všichni nadávají kvůli spamu a licenci zakazující komerční užití a donedávna alternativní klienty, ale všichni ho používají s argumentem, že když ho používají ti ostatní, tak oni musí také. Toho že by ICQ někdo vypnul, aby lidi začali hledat náhradu, se asi nedožiji, ale mohu začít používat další komunikační protokol a dinosaury postupně nechat vymřít. Základním předpokladem takového program je čeština a ačkoliv Jitsi je teprve v první beta verzi, má již téměř kompletní překlad.

Možnost více komunikačních protokolů Jitsi bezesporu splňuje a najdete v něm propojení s ICQ a MSN, ale i novější protokoly jako je Facebook, Jabber, Google talk a podobně. Pomocí protokolu SIP si můžete zaregistrovat svoje mobilní číslo a volat ještě levněji, než nabízí neomezené volání mobilních operátorů. Po přezkoumání ceníků padla moje volba na VOIP Mikrotech. Navíc podporuje kromě Windows 32/64bit také Mac OS X a linux díky vývoji na Javě. Častým argumentem proč se skype uchytil je jeho jednoduché instalování, registrace a používání. U Jitsi to není o nic složitější a rovnou můžete využít účet na Seznam.cz, Facebook.cz nebo Google.

První obrazovku s registrací přeskočíme:


Dále zvolíme Soubor / Přidat účet a vybereme příslušnou síť. Pokud máte účet na seznam.cz, email.cz, post.cz, stream.cz a podobně, zvolíte Jabber a rovnou klikneme na Advanced:
Zadáme stejné údaje jako používáme pro přihlašování na Seznam.cz a přejdeme na druhou záložku Spojení. Tam zaškrtneme Povolit udržovat spojení a do "Připojit server" zadáme "jabber.seznam.cz". Pak klikneme na tlačíítko Další a objeví se tlačítko Přihlásit, na které klikneme a tím je hotovo. Ve stavu by mělo svíti Online a tím je vše hotovo, nebo pokračovat přidáním ICQ a dalších sítí.

1 komentář:

  1. Ahoj, super článek a i když tento super kecálek umožnuje hodně věci a alternativ megakorporaci tak stejně bych rád stejně jako ICQ protokol využil skype protokol :( To je asi jediná vada z mé stranky ale neznám komplexnejší aplikaci na VOIP/ICQ/JABBER ... a proto neváhám a stahuju diky.

    OdpovědětVymazat

K vkládání komentáře se můžete přihlásit bez registrace pomocí OpenID na Seznam.cz