27. 5. 2010

Volby 2010

Lidi předevsím volí podle obličejů a nikoliv podle shody s volebním programem. Zkuste si Volebního rádce, nebo kohovolit.eu. V obou mi vyšel přibližně stejný výsledek.

Možná jste už rozhodnuti, koho budete volit. Pokud ano, jedině dobře a do toho. Ale pokud ještě zcela rozhodnuti nejste a váháte, posílám vám pár důvodů, proč stojí za to volit Stranu Zelených.

Nejsou bez chyby, naopak – mají jich celou spoustu, ale i přes tyto nedostatky je budu – stejně jako Václav Havel, Ladislav Smoljak, Maxim Velčovský, Michal Viewegh, Lenka Dusilová, Václav Cílek, Jindřich Štreit, Jaroslav Rudiš a řada dalších osobností – volit

Proč? Zkusím uvést alespoň pár důvodů:
1. Jsem přesvědčen, že Zelení a „zelené“ myšlenky do našeho parlamentu prostě patří. Boj s korupcí, zadlužováním a nezaměstnaností, které jsou důležité, tradičně slibují všechny strany (vzpomeňte však na realitu minulosti.). Už jen některé však řeší dlouhodobé důsledky svého rozhodování, neudržitelnost ekonomického růstu, kvalitu životního prostředí, roli žen ve veřejném životě, alternativy k běžnému způsobu života, ochranu klimatu a další. O tyto myšlenky by byl náš parlament ochuzen.
2. S Ondřejem Liškou, předsedou strany, jsem měl čest se několikrát setkat, a myslím, že je prostě dobrej člověk a má charakter. A předsedou organizace začíná.
3. Zelení nejvíce ze všech stran spolupracují s neziskovými organizacemi.
4. Krom toho je jedním z lídrů i Tom H., na kterého se můžu(eme) přímo obracet :)
5. Za Zelenými stojí řada osobností, kterých si vážím a které obavu ze "ztráty svého hlasu" nemají – viz výše, ale třeba i Jan Švejnar a další .
2. Podle MF Dnes má Strana zelených nejlépe propracovaný program.
3. Nejlepší program mají také dle Inventury demokracie – www.inventurademokracie.cz
4. Jako jediná strana nebyli Zelení zapleteni v žádné korupční aféře.
5. Hlas zeleným má mnohem větší váhu, než hlas pro strany, které mají vstup do Sněmovny jistý.
6. Strana Zelených je nejotevřenější pro účast žen v politice, na svých kandidátkách jim dává největší prostor i na volitelných místech (dle studie sdružení Padesát procent).
7. Šance je pořád velká. Dle nezávislé agentury CVVM měli Zelení 4,5% volebních preferencí. A milión voličů je přitom stále nerozhodnutých.
8. Pro skeptiky: i při výsledku pod 5% zeleným nám každý hlas zaručí prostředky, abychom mohli prosazovat dál zelenou politiku například na komunální úrovni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

K vkládání komentáře se můžete přihlásit bez registrace pomocí OpenID na Seznam.cz